Samla lån utan UC

Att samla lån utan att använda UC (Upplysningscentralen) innebär att man ansöker om ett konsolideringslån utan att det görs någon förfrågan hos UC.

UC är bara ett av flera olika kreditupplysningsföretag som är aktiva i Sverige. De fem största kreditupplysningsföretagen här är UC, Bisnode, Creditsafe, Syna och Valitive.

När en kreditupplysning görs på dig hos ett kreditupplysningsföretag registerar det i din akt att det har gjorts en förfrågan. Om det sker många förfrågningar, särskilt om det sker på kort tid, kan det påverka din kreditbedömning negativt hos just det kreditupplysningsföretaget.

Om du av någon anledning vill samla dina lån utan att det görs en kreditupplysning på dig hos UC kan du vända dig till någon av de långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag när de gör sina kreditbedömningar.

Anledningar till att samla sina lån utan UC

Låntagaren vill inte ha förfrågningar registrerade hos just UC

UC är ett av de dominerande kreditupplysningsföretagen i Sverige och många långivare använder sig av UC för sina kreditbedömningar. Om du till exempel vill samla dina lån för att få bättre ordning på din ekonomi eftersom du planerar att ansöka om ett bolån framöver, kan det därför – i vissa situationer – vara bäst att inte ha en massa förfrågningar registrerade hos UC som du samlat på dig när du letade efter en lämplig långivare för konsolideringslånet. Detta eftersom många förfrågningar kan sänka din kreditvärdighet.

Låntagaren har redan många förfrågningar registrerade hos just UC

För en person som redan har många förfrågningar registerade hos just UC kan det gå enklare att få ett konsolideringslån med bra villkor om denne vänder sig till en långivare som inte använder sig av UC för sin kreditbedömning.

Hur gör man för att samla sina lån utan UC?

Här är några tips för dig som vill samla dina lån utan UC.

  • Identifiera långivare som inte använder UC

Det finns flera långivare som erbjuder lån utan UC. Dessa långivare använder andra kreditupplysningsföretag, till exempel Bisnode, Syna, Valitive eller Creditsafe, vilket inte påverkar UC-rapporten.

Exempel på långivare som i skrivande stund erbjuder lån utan UC är Loanstep, Ferratum, och Cashbuddy. Dubbelkolla alltid vad som gäller när det är dags för dig att ansöka.

  • Granska effektiv ränta och övriga villkor noga

Vid ansökan, ange att lånet ska användas för att lösa dina andra lån. Att veta detta kan vara viktigt för långivarens totalbedömning av din ansökan, och vilka villkor du erbjuds, eftersom det innebär att du inte tänker lägga den nya skulden ovanpå dina befintliga småskulder utan att de ska betalas av direkt.

Du bör inte hoppa på första möjliga erbjudande om konsolideringslån utan UC, utan noga jämföra olika långivare för att hitta bästa möjliga ränta och villkor. Ett av syftena med att samla sina lån är vanligen att få ned den effektiva räntan, så se till att det nya lånet erbjuder förmånligare villkor än de befintliga lånen.

  • Förmedlingsservice – väg fördelar och nackdelar

Det finns låneförmedlare som gör en kreditupplysning på dig och sedan vidarebefordrar din låneansökan och information om din kreditvärdighet till flera olika lånegivare. På så vis kan du få låneerbjudanden från de långivare som är intresserade av att ha dig som låntagare, utan att varje enskilt låneföretag behöver göra en förfrågnin om dig som blir registerad hos ett kreditupplysningsföretag.

Om det är viktigt för dig att UC inte används behöver du leta upp en låneförmedlare som inte använder UC, vilket begränsar ditt utbut av låneförmedlare.

Det finns både fördelar och nackdelar med att använda en låneförmedlare.

  • Fördel: Det blir bara en förfrågan om dig som registreras hos ett kreditupplysningsföretag.
  • Nackdel: Du kommer bara att få erbjudanden från de lånegivare som låneförmedlaren samarbetar med.
  • Nackdel: Det kan hända att långivarna ger dig erbjudanden med lite högre avgifter och/eller ränta för att kompensera för den förmedlingsavgift de kommer att betala förmedlaren.

Kreditupplysningsföretag i Sverige som inte är UC

För att bedriva kreditupplysningsverksamhet i Sverige krävs normalt att man har tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten. På deras sajt hittar du information om vilka företag som har sådant tillstånd.

Här är exempel på rikstäckande kreditupplysningsföretag i Sverige som inte är UC:

  • Bisnode Dun & Bradstreet Sverige AB
  • CreditSafe i Sverige AB
  • Dun & Bradstreet Credit AB 
  • Krafguard AB
  • Safenode AB
  • Sergel Kredittjänster AB
  • Syna AB
  • Valitive Credit AB (Tidigare Alektum Risk Optimisation AB)

Viktigt att tänka på när du vill samla dina lån utan UC

Att samla lån utan UC kan vara en praktisk lösning, men tänk på att:

  • Den effektiva räntan kan vara högre
    Eftersom lån utan UC kan innebära högre risk för långivaren, kan den effektiva räntan ibland vara något högre än lån som använder UC. Jämför därför olika långivares erbjudanden noggrant.
  • Kolla långivarens rykte och tillstånd
    Använd seriösa långivare och läs recensioner för att undvika mindre pålitliga aktörer. Kontrollera om långivaren har tillstånd att bedriva sin verksamhet i Sverige.